Keistad Radio

Telefoon: op aanvraag via e-mail

(ter voorkoming van aanvragen verzoekplaten enz.)

Home Het Ontstaan Herinneringen Foto's Column (s) Contact

Column door Carel Andriessen


 

EK 2016 zonder Oranje is een verademing! (15-06-2016)


Heerlijk zo een Europees Voetbal Kampioenschap zonder Oranje! Waarom? Eindelijk eens geen Radio- en TV Commercials (reclame) met al dat Oranje gedoe! Stapelgek werd je in het verleden van al die adverteerders welke hun commercial o-zo-nodig moesten linken met dat verschrikkelijke Oranje! (Ik haat die kleur trouwens ook al van jongs-af-aan en neem daarom ook nooit geen ING bankrekening.) Tot mijn grote vreugde dit jaar nu ook eens geen winkels vol met Oranje-rotzooi! Ik liep het liefst altijd direct zo’n winkel uit waar je binnenkomt in die opgelegde Oranje-sfeeren om je maar uit te nodigen om aan zo’n gekte mee te doen. (En vooral die prullaria te kopen.)


Het volgen van een aantal wedstrijden blijkt veel leuker zonder dat ons Oranje-elftal meedoet. Gewoon kijken naar leuk voetbal zonder gezever rond Oranje en op TV geen gezeur en oninteressante vragen en aanhoudend gezeik van Bert Maalderink (maar o jee, nu volgt hij België e.a.). Halen we WK 2018? Stop dan eens op voorhand met dat gelul over NL-Wereldkampioen, die domme voetbal liedjes, de overmatige Oranje commercial's en alle andere onzin en overdaad rond het Oranje elftal. Kom pas in de actie wanneer het er echt op aan blijkt te komen! (Zoals ze in minder massa-hysterische landen doen.)


Hoe gek mensen kunnen zijn zag ik laatst op een regionale omroep (via KPN interactieve TV zijn ze allemaal te zien) waarin een camera-ploeg een buurt inging waar voorheen alles in Oranje was versierd en nu geen spoor van voetbal was te bekennen. Er kwam ondermeer een blonde vrouw van middelbare leeftijd (in zo’n typische legging) aan het woord om te vertellen dat ze het allemaal zo mist en deze zomer niet meer zo leuk is in de buurt. Na wat schelden op de trainer van het Nederlands Elftal barstte ze in huilen uit, tranen met tuiten en volledig in diepe droefenis! Ik vraag me dan af “Wat bezielen mensen om zo gek te zijn van een potje Oranje-voetbal?” Als je het zo nodig gezellig in je buurtje wilt maken kan dat toch ook zonder dat voetbal?


WK 2018? Mij best! Maar dan liever zonder al dat overdadige Oranje gedoe en massahysterie!


NPO-Radio1, de Nieuws- en Sport-zender is in verval! (10-08-2016)


Een paar daagjes ouder ben je niet altijd meer “in” voor de huidige eenheidsworst van de commerciële muziek-zenders en zoek je vaker wat verder naar ondermeer Nieuws en Actualiteiten. Naast het commerciële BNR Nieuwsradio (waar ik teveel herhalingen hoor) kom je al snel op de publieke omroep Npo-Radio1. Maar wat is daar aan de hand? Het is “Sport-zomer” zo laat een vervelende “jingle” steeds weer horen. Allemachtig…. is er geen nieuws meer dan? Hadden ze gerekend op “komkommertijd” betreffende het nieuws? Nou.. vergeet het maar, want er is in deze zomer meer dan genoeg nieuws te melden!

Opgescheept worden luisteraars met allerlei onbenullige interviews en geheel niet interessante info over de sporters. Kortom, het is “uitmelken” van niet ter zake doende informatie. Vervelende voor-  en nabeschouwingen en gelul over helemaal niets om vooral die sport-content maar zoveel mogelijk te vullen. 70/80% van de Npo-Radio1 luisteraars zitten daar helemaal niet op te wachten! (Getuige de vele negatieve reacties op social media.)

Met de Olympische Spelen is het helemaal van de gekke geworden! Zelfs de gehele nacht gaat men door met sport, sport en nog eens sport. Vooral veel herhalingen en onzinnig geklets over….. Sport. Dan heb ik nog niet eens over de teenkrommende bijdragen van een ex-schaatser Erbin Dennemars. Betalen wij als belastingbetalers mee aan deze onzin en zijn verblijf in Rio? Kan toch niet waar zijn? Conclusie: Zou het niet leuker zijn om wél de live-verslagen te doen, af en toe een terugblik op de dag en luisteraars te betrekken met wat inbel mogelijkheden zoals normaal in de (meeste) nachten en dan ook nog iets van nieuws-items van de dag hierin te betrekken? Nu is het van heb je niets met sport? Zoek het dan maar ergens anders! Maar….waar?


Radio TourDeFrance

was dit jaar ook niet meer wat het ooit geweest is! Vroeger een hele radio-happening met presentatoren als Ferry Maat, Tom Blom, Willem van Kooten (Joost den Draaijer), Tom van ‘t Hek, Felix Meurders enz. De laatste jaren was deze “happening” al heel sterk minder en werd dit jaar zelfs gedegradeerd naar een 1-mans presentatie (radio “TourDe Meeder” las ik ergens op een forum). Niets af te doen aan deze ex-Radio Eemland medewerker (waar ik toendertijd nog zijn programma tapes afhaalde voor uitzending) en goed om jaren later terug te horen! Maar… “Radio TourDeFrance” was niet meer waar je nu eens ‘lekker’ naar ging luisteren om dat typische “zomer-gevoel” te ervaren. Jammer…. want de NPO-Radio1 “zender manager” blijkt wel erg kortzichtig en niet erg vakbekwaam met dit soort van programmeren.


Muziekkeuze

op NPO-Radio1 komt maar al te vaak niet overeen met de doelgroep. Muziek van NPO-Radio3 moet blijkbaar maar al te vaak te worden opgenomen in het format. Muziek waar NPO-Radio1 luisteraars snel door afhaken! (Waarom trouwens zoveel muziek op een Nieuwszender?) Snerpende gitaren, disco-dreunen, rock-achtige muziek etc. horen niet thuis op een dergelijke radio! Wie toch is de muziek-samensteller? Mag ik daar eens een praatje mee maken? Wegjagen van luisteraars met een vrijwel fout muziek-format kan toch niet de bedoeling zijn? Of is het om “jongere” luisteraars te binden? Dan is dit een foute gedachte omdat deze groep echt geen NPO-Radio1 zal/wil beluisteren en het nieuws eventueel wel elders zoekt.


Vrouwen

Ja, dan ben ik gek op! Maar… het is wel heel vermoeiend om van half 10 in de ochtend tot in de avond alleen maar vrouwelijke presentatoren te horen. Vaak net iets te “enthousiast” en te “gemaakt” en daarom als snel iets van “overkill”. Meer afwisseling van man/vrouw presentatie zou meer dan welkom zijn!


Vele luisteraars (de meesten?)

zullen blij zijn als deze “sport-zomer” weer voorbij is. Terug naar de “normale” programmering waar, naar ik zou wensen, ook programma-namen als “Nieuws & Co” en “Langs de Lijn en Omstreken” een betere titel krijgen! Welke “deskundige” heeft het ooit in het hoofd gehaald om dergelijke programma-namen te verzinnen?
Het einde van de meeste lokalo’s nabij?  (04-2017)


Eigenlijk is de publieke lokale omroep nooit echt goed van de grond gekomen. Tenminste in 80% van de gemeenten waar zo’n omroep(je) actief is, is het vaak niet verder gekomen dan TV op zeer amateuristisch niveau en radio waar geen enkel baanbrekend format is te vinden.


Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Amersfoortse lokalo EVA-TV waar de voice-overs je doen huilen en waar een “Popie Jopie” tenenkrommende interviews afneemt waarbij hij vooral zelf de populaire jongen denkt te kunnen spelen…. en niet eens een microfoon naar eigen mond- of vaak veel te laat naar de geïnterviewde- richt. Bovendien denkt de EVA-redactie (als die al bestaat) van deze omroep dat het zinnig is om via tekst-tv een “column” van dezes (welke ook al te lezen is in De Stad Amersfoort) de gehele week voorbij te laten komen. Wie zit daar nu op te wachten? Zéér hinderlijk en vervelend! Is 1 dag niet meer dan genoeg of eigenlijk al teveel?

Of… luister eens naar EVA Radio waar lokale informatie vrijwel niet, en tenminste veel te weinig, is te horen. Verder dan een zéér eenzijdig muziek aanbod (waarschijnlijk uit de koker van 1 persoon) komt men niet en nodigt zo’n radio nou niet echt uit om als je favoriete zender in te stellen. Een ‘feel good’ format (zoals ze zelf zeggen) is in het geheel niet te ontdekken en laat staan een goede, vaste en aantrekkelijke muziek samenstelling. Jammer dat zo’n localo niet beschikt over een vakman/vrouw met ervaring welke de omroep eens goed gaat opschudden en professionaliseren! Amersfoort/Leusden zou toch heel veel beter verdienen? Met een beetje goede wil en kennis van zaken zou dit goed mogelijk moeten zijn en een toonaangevende omroep kunnen zijn. Zeker met het oog op het “vrije radio” verleden in de Keistad! (Wat vaak méér regio/lokale radio was als deze publieke lokale omroep!) Luister je radio? Dan hoor je tijdens het weerbericht op de achtergrond “wheater” en bij verkeersinformatie “traffic“. Wie heeft zoiets verzonnen? Luisteraars zitten toch niet in Engels sprekende landen maar gewoon in en rond het oer-Hollandse Amersfoort en Leusden?


Lokale omroep Radio is meestal een wirwar van programma’s van kerkdiensten, uurtje voor kinderen, uurtje dit en uurtje dat. Alsof luisteraars hierop zitten te wachten en speciaal voor zo’n programma gaan afstemmen op een lokalo. Waarschijnlijk zijn dit niet meer dan de familieleden, kennissen en buren van de betreffende programmamaker(s). Met de overvloed van radio’s, internet mogelijkheden enz. is een dergelijke programmering tientallen jaren achterhaald en volkomen ouderwets. (Voorbeelden hier en hier en hier)

Ook de lokalo’s welke denken vooral muziek te moeten uitzenden en vrijwel geen lokale informatie zijn vaak zo eenzijdig gericht dat deze lang niet voldoen aan “radio voor de lokale gemeenschap” en het liefst 538tje, Qmusic of Veronica-tje spelen. Zij hebben eigenlijk geen enkel recht tot bestaan (Vaak irritant freakende dj’s welke hopen ooit bij zo’n genoemde zender te kunnen werken) en worden hierop slechts sporadisch door het CvdM aangesproken daar zij niet voldoen aan de juiste criteria.


Het is dan ook niet zo gek dat het bij vele lokalo’s flink rommelt binnen het bestuur en veel van die omroepjes in financieel zwaar weer verkeren. De laatste maanden zijn er weer een aantal gestopt uit geldgebrek. Immers, professionele bedrijven/ondernemers gaan toch niet adverteren op amateuristische radio/tv waar vrijwel niemand naar luistert/kijkt?


De organisatie van lokale omroepen (OLON) wil nu ook dat lokale omroepjes zich gaan richten op samenwerking per streek en daarmee een reductie in het aantal omroepen. Dit gaat nu reeds al de nodige personele problemen veroorzaken omdat ‘Jantje’ straks op zo’n grotere omroep zijn uurtje hardrock niet meer kan uitzenden, ‘Pietje’ zijn uurtje jazz ziet vervallen en ‘Meneer Jansen’ geen programma met klassieke muziek kan handhaven enz. (Dit ouderwetse programmeren is zo-wie-zo al de doodsteek voor vele lokalo’s geworden!) Men zal professioneler moeten gaan werken en persoonlijke ego’s zullen opzij moeten worden gezet.


Men wil komen tot meer professionele lokaal/regionale omroepen. Maar kan dat met vele vrijwilligers, bij vele localo’s gebrek aan kennis van zaken, meerdere besturen welke moeten gaan samenwerken????


Anno 2017 is er meer nodig en zou de regelgeving vanuit het Haagse sterk moeten worden aangepast! De lastige en belachelijke programma-raden (nodig om alle stromingen te vertegenwoordigen in een plaats/regio .. en dus “representatief” te zijn volgens de wetgeving) zouden onmiddellijk opgeheven dienen te worden en regio/lokale omroepen zouden veel meer vrijheid moeten krijgen met bijvoorbeeld een maximaal van 10/15% verplichte lokaal/regionale informatie (voor radio).  

Met het huidige en toekomstige aanbod van zenders en internet is met de huidige wetgeving inzake informatie (50%) geen normale radiozender te runnen waar mensen ook nog eens in grote getallen naar willen luisteren.

Méér vrijheid en minder regels voor localo’s zou een aantal nog kunnen redden van de ondergang!

In landen als Frankrijk, België, Engeland, Amerika, Italië, Spanje enz. lacht men om deze kortzichtige regelgeving en gaan regio/lokale omroepen tenminste niet kapot aan verplicht gelul.