Keistad Radio

Telefoon: op aanvraag via e-mail

(ter voorkoming van aanvragen verzoekplaten enz.)

Home Het Ontstaan Herinneringen Foto's Column (s) Contact

Column door Carel Andriessen


 

Het einde van de meeste lokalo’s nabij?  (04-2017)


Eigenlijk is de publieke lokale omroep nooit echt goed van de grond gekomen. Tenminste in 80% van de gemeenten waar zo’n omroep(je) actief is, is het vaak niet verder gekomen dan TV op zeer amateuristisch niveau en radio waar geen enkel baanbrekend format is te vinden.


Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Amersfoortse lokalo EVA-TV waar de voice-overs je doen huilen en waar een “Popie Jopie” tenenkrommende interviews afneemt waarbij hij vooral zelf de populaire jongen denkt te kunnen spelen…. en niet eens een microfoon naar eigen mond- of vaak veel te laat naar de geïnterviewde- richt. Bovendien denkt de EVA-redactie (als die al bestaat) van deze omroep dat het zinnig is om via tekst-tv een “column” van dezes (welke ook al te lezen is in De Stad Amersfoort) de gehele week voorbij te laten komen. Wie zit daar nu op te wachten? Zéér hinderlijk en vervelend! Is 1 dag niet meer dan genoeg of eigenlijk al teveel?

Of… luister eens naar EVA Radio waar lokale informatie vrijwel niet, en tenminste veel te weinig, is te horen. Verder dan een zéér eenzijdig muziek aanbod (waarschijnlijk uit de koker van 1 persoon) komt men niet en nodigt zo’n radio nou niet echt uit om als je favoriete zender in te stellen. Een ‘feel good’ format (zoals ze zelf zeggen) is in het geheel niet te ontdekken en laat staan een goede, vaste en aantrekkelijke muziek samenstelling. Jammer dat zo’n localo niet beschikt over een vakman/vrouw met ervaring welke de omroep eens goed gaat opschudden en professionaliseren! Amersfoort/Leusden zou toch heel veel beter verdienen? Met een beetje goede wil en kennis van zaken zou dit goed mogelijk moeten zijn en een toonaangevende omroep kunnen zijn. Zeker met het oog op het “vrije radio” verleden in de Keistad! (Wat vaak méér regio/lokale radio was als deze publieke lokale omroep!) Luister je radio? Dan hoor je tijdens het weerbericht op de achtergrond “wheater” en bij verkeersinformatie “traffic“. Wie heeft zoiets verzonnen? Luisteraars zitten toch niet in Engels sprekende landen maar gewoon in en rond het oer-Hollandse Amersfoort en Leusden?


Lokale omroep Radio is meestal een wirwar van programma’s van kerkdiensten, uurtje voor kinderen, uurtje dit en uurtje dat. Alsof luisteraars hierop zitten te wachten en speciaal voor zo’n programma gaan afstemmen op een lokalo. Waarschijnlijk zijn dit niet meer dan de familieleden, kennissen en buren van de betreffende programmamaker(s). Met de overvloed van radio’s, internet mogelijkheden enz. is een dergelijke programmering tientallen jaren achterhaald en volkomen ouderwets. (Voorbeelden hier en hier en hier)

Ook de lokalo’s welke denken vooral muziek te moeten uitzenden en vrijwel geen lokale informatie zijn vaak zo eenzijdig gericht dat deze lang niet voldoen aan “radio voor de lokale gemeenschap” en het liefst 538tje, Qmusic of Veronica-tje spelen. Zij hebben eigenlijk geen enkel recht tot bestaan (Vaak irritant freakende dj’s welke hopen ooit bij zo’n genoemde zender te kunnen werken) en worden hierop slechts sporadisch door het CvdM aangesproken daar zij niet voldoen aan de juiste criteria.


Het is dan ook niet zo gek dat het bij vele lokalo’s flink rommelt binnen het bestuur en veel van die omroepjes in financieel zwaar weer verkeren. De laatste maanden zijn er weer een aantal gestopt uit geldgebrek. Immers, professionele bedrijven/ondernemers gaan toch niet adverteren op amateuristische radio/tv waar vrijwel niemand naar luistert/kijkt?


De organisatie van lokale omroepen (OLON) wil nu ook dat lokale omroepjes zich gaan richten op samenwerking per streek en daarmee een reductie in het aantal omroepen. Dit gaat nu reeds al de nodige personele problemen veroorzaken omdat ‘Jantje’ straks op zo’n grotere omroep zijn uurtje hardrock niet meer kan uitzenden, ‘Pietje’ zijn uurtje jazz ziet vervallen en ‘Meneer Jansen’ geen programma met klassieke muziek kan handhaven enz. (Dit ouderwetse programmeren is zo-wie-zo al de doodsteek voor vele lokalo’s geworden!) Men zal professioneler moeten gaan werken en persoonlijke ego’s zullen opzij moeten worden gezet.


Men wil komen tot meer professionele lokaal/regionale omroepen. Maar kan dat met vele vrijwilligers, bij vele localo’s gebrek aan kennis van zaken, meerdere besturen welke moeten gaan samenwerken????


Anno 2017 is er meer nodig en zou de regelgeving vanuit het Haagse sterk moeten worden aangepast! De lastige en belachelijke programma-raden (nodig om alle stromingen te vertegenwoordigen in een plaats/regio .. en dus “representatief” te zijn volgens de wetgeving) zouden onmiddellijk opgeheven dienen te worden en regio/lokale omroepen zouden veel meer vrijheid moeten krijgen met bijvoorbeeld een maximaal van 10/15% verplichte lokaal/regionale informatie (voor radio).  

Met het huidige en toekomstige aanbod van zenders en internet is met de huidige wetgeving inzake informatie (50%) geen normale radiozender te runnen waar mensen ook nog eens in grote getallen naar willen luisteren.

Méér vrijheid en minder regels voor localo’s zou een aantal nog kunnen redden van de ondergang!

In landen als Frankrijk, België, Engeland, Amerika, Italië, Spanje enz. lacht men om deze kortzichtige regelgeving en gaan regio/lokale omroepen tenminste niet kapot aan verplicht gelul.